keskiviikkona, marraskuuta 15, 2006

Kuutti Victoria 2001


Palataanpa vielä hetkeksi menneeseen..
Aikaisemmin Saimaalla on ollut runsaasti lunta helmikuussa, jolloin kuutit syntyvät. Talvella 2001 sää oli tavallista lämpimämpi ja arvaamattomampi. Lunta oli aikaisempaa vähemmän, ja norpilla oli vaikeuksia saada pesiä rakennettua. Sen seurauksena useita kuutteja syntyi jäälle tai niiden pesät romahtivat ennen aikojaan. kuva: Juha Taskinen
WWF on huolissaan tästä ilmiöstä, sillä toistuessaan lämpimät talvet voivat olla tuhoisia saimaannorpan populaatiolle.
Talvella 2001 Saimaan jäälle syntyneen Victoria-kuutin tarina kuvastaa ilmastonmuutoksen aiheuttamaa uhkaa. Victoria ja neljä muuta kuuttia löydettiin jäältä, sillä joko niiden emo ei ollut kyennyt rakentamaan pesää tai pesä oli sortunut. Victoria ainoana selvisi talvesta kuin ihmeen kautta, mutta se kuoli kaksi kuukautta myöhemmin kalaverkkoon takertuneena. Toiset kuutit menehtyivät jäälle. Suurin osa niistä joutui kettujen tai koirien saaliiksi.

lähde:http://www.wwf.fi/ymparisto/uhanalaiset_lajit/kotimaiset/saimaannorppa.html

2 kommenttia:

Hanna Kopra kirjoitti...

Siis mä en voi luke atommosia juttuja! Niistä ei saa myöskään keskustella SSKSKK:ssa tai mää sprakaan. Vetoa hermonalliseen yliherkkyyteen, jota ei ole kiva katsella.

Norppa kirjoitti...

nii-i!!! siis tästhän nousikin aikoinaan iso show.
kaikki alkoi siitä kun mä olin suonionkadulla tiskaamassa, ja koska mulla oli kädet märät mä en ehtinyt vaihtamaan kanavaa tv:ssä kun ne näytti paleltuvaa kuutin poikasta lumettomalla jäällä. tästä kehkeytyi keskustelu, jonka jälkeen parin viikon kuluttua sain ystäviltäni (mies- ja nais) tekstiviestejä että " hei se kuutti on selvinnyt ja lihonut "; kun he olivat nähneet tv:stä iloisen kuuttilapsukaisen leikkivän pulskana jäällä. (kunnes se jäi kalastajan verkkoihin ja hukkui parin kuukauden kuluttua)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...