tiistaina, heinäkuuta 24, 2007

Finska mat viikko - HAASTE

Blogeissa on nykyään tapana haastaa. Useissa haastetaan esim. kertomaan itsestään seitsemän seikkaa joita kukaan ei ole tiennyt aiemmin, tai vaikkapa kertomaan blogin nimensä alkuperän. Koska olen jo kertonut kaiken, oma haasteeni liittyy ruokaan.
Loimaan Lapsen vieraillessa käytiin piknik-jälkeisen kahvipöydän ympräillä kiivasta keskustelua ruuasta. Tähän ja aiemmin mainittuun geeniruokaan liittyeb, aloin miettiä kuinka paljon yleensäkin syön suomalaista ruokaa, etenkin kun en kaupassa käydessäni ole niitä ahkerimpia alkuperämaan tutkijoita. Tästä virisi viikon kokeiluidea ja ruokahaaste.
Näin ollen niin haastan mm. juden sekä hakiksen, hnnan perheineen, anderssonin tulevan vaimonsa kanssa, prepen, foguesin, jiipeen, minkki p:n, kossun, joulun kimppakyytiläisen, konsultit, käsityöharrastajat, äidit, nestorin, etu-töölön, pulinan, jogen, noran, elkin, larun pojat..pöhkön pojan jensin..maikkiksen kun tulee bostonista, ja tietysti kaikki tällä palstalla säännöllisesti käyvät, myös muusikot ja virkavallan edustajat. (ulkomailla asuvat voivat toki tukea omia lähituottajiaan)
Kokeilusta tulee hauska ja hyödyllinen. Olen jo todennut, että huomaamattaan tulee valittua latviasta tai portugalista tuotuja kasviksia kun "luulee" niiden olevan kotimaisia. Tai ei varsinaisesti aktiivisesti ajattele, että paraisilla purkitettu silli tulee norjasta tai islannista. Tai että ravintolassakin voi ihan reippaasti piristää tarjoilijan päivää, ja kysyä että mikä on heidän suomalaisin lounasannoksensa, ja onko leipä leivottu suomalaisesta viljasta.(usein ei ole)
Haasteena on siis syödä viisi päivää suomalaista ruokaa. Pitäkää ruokapäiväkirjaa ja heittäkää tänne kommentteja. Paras ja pahin palkitaan!
Finnfood myöntää ravintoloille tunnuksia; Hyvää Suomesta ravintola, jos ravintola käyttää suomalaista lihaa, maitoa ja kananmunaa. Lista ei ole pitkä. (soitin samalla finnfoodiin ja pyysin heitä päivittämään listan, tiedottajat olivat lomalla mutta heti elokuussa sitten)
ps. kahvia, suolaa, kaakaota jne. ei taida olla suomessa tuotettuina mutta jos niitä ostaa esim. reilun kaupan versiona, saa tähän haasteeseen liittyen "hyvän omantunnon pisteitä".
kuvat: täältä ja täältä

11 kommenttia:

Hanna Kopra kirjoitti...

Saarivaltakunta on valmis (niin valmis kuin vain voi olla)! Otamme haasteen vastaan.

Tosin… Pitäisikö heti alkuunsa ilmoittaa se lista (johon kaikki törmää haluissaan ja mieliteoissaa) siirtomaatavaratuotteista kuten: kahvi, tee, suola…? Ja mitä niitä nyt taaaas olikaan.

Kun eihän sitä tajua juu, ettei Meiran kahvi ole Suomessa kasvanutta kahvia.

Anonyymi kirjoitti...

KYLLÄ!!!
Haaste on otettu vastaan. Lähellä tuotettuaruokaa - ei ulkomaista.

Ja palataan vielä itämereen, joka on todella huonossa kunnossa kuten olette jo varmaan huomanneet. Lähellä tuotettu ruoka saastuttaa vähemmän luontoa, mutta entäpä sitten lähellä tuotettu liha? Lihatuotanto vaatii huomattavasti enemmän pinta-alaa kuin kasvikset verrattuna tuottoisuuteen.

Eläimet syövät pelloilta rehuja ja rehuja pitää lannoittaa, jotta niitä saataisiin tarpeeksi näille pikku possuille. Mutta valitettavasti silloin taas itämereen valuu lannotteita, joka rehevöittää sitä entisestään.

Joten olisiko mahdolista että söisimme esimerkiksi kalaa ja kasviksia? Jos mieli lihaa niin olisiko mahdollista katsoa että se on tuotettu esimerkiksi sisämaassa eikä rannikolla niin silloin lannotteita valuisi huomattavasti vähemmän tuohon Itämereen?

-kuisma höpertelee omia-

Hanna Kopra kirjoitti...

Sisämaan lihaa. Hyvä idea. Kannatetaan. Myös kysymään tätä ravintolassa.

Anonyymi kirjoitti...

No niin! Täytyy ilmeisesti järjestää uusi Base-setti, jotta saadaan tämäkin asia "puitua" kunnolla. Suomalaisen ruoan sanansaattajana tunnettu juustotukkuri-fogues voi pitää Basessa alustuksen pienten juustoloiden ja meijereiden kuoliniskusta balttitavaran ryntäyksessä! Viva la boulangerie!

Hanna Kopra kirjoitti...

Tätäkin kannatan! Ilman muuta. Miksei?! Kyllä, ihmeessä.

Prepe kirjoitti...

Viisi päivää. Aloitan heti huomenna Kaskössä jossa on oma savustamo (mutta kalan alkuperä onkin sitten toinen juttu vaikka ihan Itämeren vieressä ollaan - mutta tsekataan). Lasketaanko mukaan jo se, että olen kohta viikon syönyt kotimaisia pottuja (pestyjä tottakai) koska uusia perunoita ei tartte kuoria. Pois ovat jääneet makaronit ja riisit.

Sinänsä kyllä se kotimainen maatalous on yksi pahimmista kuormittajista mutta kuten yhdessä kommentissa mainittiin, niin lihatuotanto vaatii suuren peltoalan. Silti: vähennän mieluummin yksityisautoiluani kuin ainakaan vielä luovun fileestä...

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa moinen innostus! (mikä tietysti on vain luonnollista näin hyvässä aiheyhteydessä)
Sehän piti vielä tietysti sanoa, että jos nyt on kaappi täynnä ruokaa, niin ei ole tarkoitus jättää syömättä muualla tuotettua ruokaa, pikemminkin niin että ostaisi viisi päivää suomalaista ruokaa, ja katsoisi mistä viiden päivän ajan ruoka tulee, ja valitsisi suomalaisten ja latvialaisten sienten välillä kotimaisen hyväksi, vaikkakin yllättävän samannäköisiä ovat nuo hatukkaan!

Nora kirjoitti...

Suurena ruuan ystävänä olen myös mukana, vaikka luinkin juuri kyseisen uutisen: http://www.yle.fi/uutiset/ymparisto/id65768.html

Hanna Kopra kirjoitti...

MITÄÄÄ!? Ihan kauheeeta! Ja meille aina toitotetaan sitä, että Suomessa kyllä osataan ja otetaan huomioon… plaa plaa plaaa.

Eihän tuo tuommoinen nyt vaan käy!

Anonyymi kirjoitti...

Pitäis tietää tosta tutkimuksesta tarkemmin.. esim. miten meidän ilmasto-olosuhteet on otettu huomioon energiankulutuksessa jne.
Tosin näinä tulva-aikoina keskieurooppa siirtynee viljan viljelystä riisin tuotantoon ja suomelle avautuu ihan uudet markkina-asemat viljantuotannon maailmanmarkkinoilla..?

ps. missä muuten on pentti? eikö pentillä ole mitään kommentoitavaa tähän, vai ovatko sosiaalidemokraatit pilanneet jo tämänkin ihmistä lähellä olevan aiheen? tavallinen kuluttaja tässä yrittää tukea yrittäjää ja laittaa jopa oman taloudellisen hyötynsä yrittän hyvinvoinnin puolelle

Anonyymi kirjoitti...

Terve vaan, täällä ollaan!

Pentti on sitä mieltä, että isot kansainväliset yritykset eivät ole pahasta, ja että geenimanipulaatio on tätä päivää. Ei geenimuunneltu ruoka ole yhtään sen likaisempaa tai puhtaampaa kuin luomuruokakaan. Lisäksi lihaa pitää syödä ja paljon, että saa proteiinia. Oliko jo tarpeeksi eriäviä mielipiteitä? :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...