keskiviikkona, heinäkuuta 25, 2007

Lisää ruuasta - läheltä ja luomusta

Hyvä, haaste on otettu vastaan, ja varsin vielä innokkaasti tuntuu. Odottelen tilannekommentteja, ja nyt kun tuo ulkomailla tuotettu kahvi tippuu pannussa, niin tässä samalla lupaan ostaa kauppaan mennessäni Reilun kaupan tai luomukahvia. Mitä nyt tässä miettiessäni ihmettelen, että miksi en aina osta, ei se niin suuri vaiva olisi, ja nyt katson tätä Reilun kaupan listaa, niin tarjonta ei olekaan niin suppea kuin esim. Jake pelkäsi hienon kahvikoneensa kanssa. Ja heii, nähtävästi Reilusta ruuasta voi tehdä herkullista, tätä on pakko kokeilla: Banaanisuklaakakku! (katinappa norppa pyrkii taas pintaan)
Tilanne on mutkikas, samalla kun haluaa suojella Itämerta, haluaa tukea myös paikallista maanviljelyä ja lähellä tuotettua ruokaa.
Kuisma ja Prepekin, jos oikein ymmärsin, totesivat että possun kasvattaminen näillä alueilla kuormittaa Itämerta. Toisaalta, myös sisämaan possunkasvattajat arvostavat, että ostamme kotimaista, eikä ole tarkoitus että tarvitsee luopua ruokansa syömisestä. Pidä toki Prepe jatkossakin possufile lautasella, tarkoitus olisi vain samalla syödä kotimaista kun se on mahdollista, ihan jo oman hyvinvoinnin kannalta.
Mitä tulee Kuisman huomautukseen kasviksista ja kalasta, suomihan on tuhansien järvien maa, ja meillä on aivan huippukalaa. Kesällä esim. grillatessa kala on aivan todellista herkkua, ja kaikkihan me tarvitaan enemmän omega-3:sta. On käsittämätöntä, että meille on tuotu ennätysmäärä tuontikalaa tällä hetkellä, ja omaa kalaa joudutaan syöttämään eläimille...

Ja Noran linkki oli hyvä. Varmasti suomalainen maatalous on puutteellinen. Energiaa kuluu, samoin luonnonvaroja, ympäristöä voidaan kuormittaa tarpeettomasti ja onko ruokamme sittenkään sen turvallisemaa kuin muiden.
Ruotsalainen, italialainen ja venäläinen luomuruoka saattaa olla aivan yhtä turvallista ja terveellistä. Kotimaisen ruuan tuotantoketjun vain pitäisi olla seurattavampaa, valvotumpaa ja turvallisempaa kuin ulkomailta tuodun, jossa jo logistiikka saattaa aiheuttaa ravintoarvojen laskua ja kuormittaa ympäristöä.
Fogues, mites joku näistä juustoista. Toi base-miitti on ihan ehdoton. Mulla on jo vahva näkemys, että sen pöydän ympärillä ratkeaa ongelma kuin ongelma. Siinä ei montaa kierrosta tarvitse istua kun on jo luomutalousjärjestyksessä. Ja seuraavan päivän ruokahuoltokin on kunnossa, kun ei yksinkertaisesti pysty syömään mitään..
Kuva alkukesän työpiipahdukselta, jossa kaikki tarjottava oli läheltä tai omilta mailta.

Finnfood Luomu ja Jyväskylän Yliopiston ympäristöopas

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jees ei täs muuta, ku tuli vaan mieleen et jos jengi ostais kotimaisilta tiloilta niin silloin tukisi myös maanviljelijöitä enemmän. Rannikolta vihannekset ja sit vaikka sielt sisämaasta ne kyljykset ni ei kaikki lannotteet valu mereen. Ja samalla tukisimme tasapuolisesti useampaa maatalouden harjoittajaa eikä pelkästään yhtä. Ja samalaa maatalouden harjoittajilla menisi paremmin, joilloin he voisivat myös kehittää heidän toimintatapojaan luontoystävällisempään suuntaa.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, siis juustoissa on se ongelma että suuret ketjut kuten K- ja S-ryhmät ottavat liian hikisesti näitä pienien meijereiden tuotteita valikoimiin, koska niille ei ole kysyntää! Eli nyt siis kaikki pikapikaa ostamaan Porlammin hyviä tuotteita, Edamia muunmuassa ja Riitan Herkun mozzarella-palleroita. Ja jos ei löydy, niin sanoo kauppiaalle, että hankkii! Kyllä ne hankkii, kun vaatii, että saatava on! Pieni on kaunista ja kotimaista! Latvialaiset Pirkka-Edamit poikottiin!

Norppa kirjoitti...

Fogues, mahtavaa! Tossahan on jo vähän sellaista kapinahenkeä! Mä uskon myös tuohon kontaktointiin kauppiaan kanssa. Toimii. Ei ihan parissa viikossa konnistunut mutta parin kuukauden jälkeen sain tahtoni perille.
ps. myös Loimaannorpan piimäjuusto pitäisi saada ryhmittymien kauppoihin!

Hanna Kopra kirjoitti...

Mitä JOS ostaisi esimerkiksi Hakiksen Hallin Parhialta Italialaisia kahvipapuja, jotka itse jauhaa ne?!

Tai että ostaa mahdollisimman paljon juurikin esim. kotitiloilta (kun käy vkonloppu reissulla) tai edes Hallista/Kallion Liha tyyppisistä paikoista, jolloin tukee myös pieniä yrittäjiä, jotka jäävät suurten ketjujen jalkoihin. Muutenkin jo.

Ja toi on joo niin totta, ettei välttämättä suomalainen ole yhtään terveellisempää tai vähemmän saastuttavaa.

Olikos se jotenkin, niin että K-ketjun lohi tulee pohjoisesta, käy kääntymässä jossain Uudellamaalla ja sitten kuljetetaan esim. pohjoisen pisteisiin? Tai että Valio maksaa huonommin maidontuottajille kuin Ingmann, jolloin Ingmannin maitoa pitäisi ostaa…

Nora kirjoitti...

Vielä palatakseni lähettämääni linkkiin, niin tuolta http://www.mtt.fi/tutkimus/kasvit/maapera_ja_kuormitus.html voi löytyä jotain... :)

Anonyymi kirjoitti...

Myönnän olevani rikkuri ja täysin kyvytön (=laiska) selvittämään kurkusta tunkemani ruuan alkuperää, mutta saanko mä Norppa silti tulla maistamaan sun banaanisuklaakakkua??! Saanhan?

Anonyymi kirjoitti...

Jotenkin mä arvasin, että just se kohta koskettais sun sydäntä.. Saat ja mä teen sen Reilun Kaupan aineksiin, niin säkin osallistut sitten sillä tavalla tähän proggikseen. Ja hei, ainahan voi ihan huvin vuoksi kysyä tarjoilijalta liikelounaalla, että "anteeksi, ottaisin teidän suomalaisimman annoksenne".

Anonyymi kirjoitti...

Mikäli on kiinnostunut suomalaisesta ravintolaruoasta, niin suosittelen Juurta.

http://www.juuri.fi/

Suomalaisista raaka-aineista tehtyä ruokaa. Erikoisuutena mm. sapakset, eli tapas-tyyppistä pikkupurtavaa suomalaiseen tyyliin.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...