tiistaina, heinäkuuta 10, 2007

Onko pakko ruokkia eläimiä kaupungissa?

Niin vaikeaa kuin se saattaa ollakin uskoa, olen pohjimmaltani eläinrakas. Erityisesti sydäntäni lähellä ovat olleet koirat ja hevoset mutta myös esim. kissat, delfiinit ja erinäiset maatalon eläimet ovat keränneet sympatiaani vuosien varrella. Muistaakseni taisin peruskoulussa myös piinata koulutovereitani erinäisillä "pelastakaa ne ja ne" -adresseilla..
Tästä alustuksesta huolimatta olen sitä mieltä, ettei kaupunkiolosuhteissa olisi syytä ruokkia villieläimiä.
On helppo lähteä sunnuntaikävelylle, ottaa puolinahistuneet ranskanleivän palaset pussin pohjalle, käydä viskomassa niitä kaivopuiston rannassa ja tulla kotiin. Mutta mitä sen jälkeen? Miten eläimen on tarkoitus löytää ruokansa silloin kuin sunnuntaikävelijää ei huvita? Ja jos satapäinen hanhilauma kävelisi omalla etupihalla hengailemassa, saattaisi ruokintaa miettiä kaksi kertaa. Nyt ne samat linnut ovat vain "söpöjä" mutta kun saa päivittäin väistellä niitä ja uskomattomia jätelaumoja, alkaa itsekin olla sitä mieltä, että "ehkä ne tosiaan ovat lisääntyneet holtittomasti".
Linnut levittävät tauteja. Sama söpö lintu joka tepastelee kahvilan vieressä, on juuri saattanut vierailla kaatopaikalla. Samoilla apajilla lintujen kanssa käyvät myös rotat.
Helsingin kaupungin ympäristökeskus:
Ruokaa ei tule heittää suoraan maahan, vaan se on laitettava lintulaudalle tai vastaavalle. Maahan laitettu ruoka houkuttelee paikalle muun muassa rottia. Koska linnut voivat levittää tarttuvia tauteja, niiden ruokinta on kielletty kokonaan toreilla ja eräissä puistoissa.
Entä sitten jos haluaa esim. lasten kanssa seurata lähempää miten eläimet syövät mutta haluaa tehdä sen vastuullisesti, eikä niin että ottaa vanhat pullat kaapista ja heittelee niitä pitkin maita ja mantuja ja lähtee pois? Siihen kaupunki tarjoaa mm seuraavaa:
Töölönlahden kaakkoisnurkkauksen talvilintukeidas on erinomainen paikka nähdä ja ruokkia talvehtivia sorsia. Helsingin kaupunki ruokkii eläimiä Töölönlahden lisäksi myös Niemenmäessä, Lauttasaaren Särkiniemessä ja Haltialan metsässä. Viime talvena kaupunki käytti lintujen ruokintaan 14 520 kg rehuviljaa.
Miten kävi Sörnäisissä 70 kauniin jalavan kanssa kun ihmiset ovat ruokkineet söpöjä villikaniineja(ja samalla rottia). Lisää täältä

Ja jos koet vastustamatonta halua ruokkia kaupungissa lintuja, käytä lintulautaa.
Oikeaoppisen lintulaudan muistilistaa ja ruokintaohjeita täältä.

Sekä ystävistämme oravista kaupunkioloissa kysymyksiä ja vastauksia täältä.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...