maanantaina, elokuuta 16, 2010

Myy asuntosi itse

Kesäisen törkeän kokemuksen asuntovälitystoimiston kanssa oli viimeinen niitti arkkuun. Aion nyt myydä asuntoni itse. Voi olla, ettei se onnistu tai että se on vaivalloista mutta ainakin olen sitten yrittänyt. Olen parin vuoden sisällä nähnyt liian monta sekoilijaa, ja välityspalkkio on kuitenkin niin suuri summa, että sillä hinnalla jo mielelläni vastailen muutaman kerran puhelimeen ja availen oman kotini ovia.
Ilmoitus oikotiellä maksaa 90 euroa ja pankki auttaa papereiden tekemisessä muutamalla satasella. Mielellään kuulisin onko muilla kokemuksia itse oman asunnon myymisestä?


Aamulehti:Niko Hurme myi asuntonsa itse


Asunto-osakkeen kauppakirja esim. täältä

Asuntokauppaopas


Ympäristöministeriön sivusto asuntojen hinnoista

Kuluttajavirasto: Asunnon myyminen

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Olen tällainen anonyymi vakilukija, joka myi oman asuntonsa itse noin vuosi sitten (kerrostalo-osake). Homma oli niin helppoa, että välittäjälle maksaminen olisi vain harmittanut. Käsittääkseni sinäkin asut sellaisella sijainnilla ja sen kokoisessa asunnossa, että kysyntää voi olettaa riittävän. Tässä lyhyesti omia kokemuksiani:

Oikotie on hyvä! Netissä on myös muita ilmoitusväyliä, osa ilmaisia, mutta niiden "näkyvyys" ei vastaa Oikotietä. Oikotiehen kannattaa laittaa muiden kuvien ohella myös kuva pohjapiirroksesta.

Kannattaa laittaa jokin yleisesittelyaika, MUTTA mainita myös yksityisnäyttöjen olevan mahdollisia. Tämä toisaalta vähentää puhelin- tai meilitulvaa (iso osa tulee yleisnäyttöön), toisaalta tarjoaa joustavuutta ostajakandidaateille.

Myyntiesitteeseen on hyvä satsata ja ojentaa sellainen jokaiselle näyttöön tulevalle yksilölle tai pariskunnalle. Myyntiesitteeksi kelpaa kyllä ihan itse väkerretty a4, mutta kannattaa netistä googlata, mitä tietoja siihen yleisesti laitetaan (tosin aika samojahan ne ovat kuin mitä netti-ilmoitukseen jo tulee). Pohjapiirros mukaan myös myyntiesitteeseen.

Esittelytilanteessa selviää iloisella mielellä ja realistisella asenteella. Hehkuttaa ei kannata (jotkut pitävät asunnostasi niin paljon, että hoitavat sen itse!), mutta omia kokemuksia kyllä kuunnellaan. Mahdolliset epäkohdatkin on hyvä ottaa esiin (sekä se, miten niiden kanssa on pärjäillyt).

Joustavuus on hyve! Esittelytoiveita voi tulla outoihin aikoihin, vaikka itselleni ei mitään ongelmaa niistä tullutkaan. Fakta vain on, että ihmiset käyvät töissä, rynnivät harrastuksiin, asuvat kauempana. Kiivaimman vaiheen ruokahuolto kannattaa siis järjestää muutoin kuin siten, että päättää laittaa jotain kivaa safkaa sitten, kun on hoitanut näytön, pari alta. Toki ei tarvitse lähteä sille linjalle, että vääntäytyy vaikka mihin esittelyaikoihin, mutta kokemuksesta tiedän, että omat aikataulut ja suunnitelmat eivät vain täysillä päde myyntivaiheessa. Niissä kohdissa kannattaa miettiä, kuinka paljon säästää myymällä kämpän itse :).

Tarjoukset kannattaa pyytää kirjallisina, ja itselle kannattaa varata aikaa niihin vastaamiseen. Jos hyväksyt jonkun tarjouksen ja hylkäät muut, myös hylätyille on hyvä ilmoittaa tilanteesta (vaikka käsittääkseni mikään ei tähän velvoitakaan). Ostajan kanssa kannattaa tehdä kirjallinen sopimus tulevasta asunto-osakekaupasta (etenkin mikäli kaupanteko ei tapahdu heti). Tähän sopimukseen voidaan luonnostella tuleva kauppakirja jo aika pitkälle - eli milloin hallintaoikeudet yms. siirtyvät, mitkä ovat mahdolliset sanktiot ostotarjouksen purkautumisesta tai kaupan viivästymisestä jne. Mikäli kaupalla on jotain ehtoja, tulee ne tässä vaiheessa kirjata ylös (tai selvittää, jos vain mahdollista). Tässä vaiheessa myös käsiraha vaihtaa omistajaa!

Itse en tarvinnut pankin apua kauppakirjojen laadinnassa. Kirjakaupat myyvät ihan passeleita lomakkeita, ja netistäkin löytyy hyviä pohjia. On oikeasti aika helppoa! Sitten vain sovittuna päivänä pankkiin allekirjoittamaan papereita.

Hmm, tuli vähän kiire kirjoittaessa ja varmaan jotain tärkeää jäi sanomatta (ja jauhoin sen sijaan itsestäänselvyyksiä...). Mutta summa summarum, asunto-osakekauppa on suhteellisen helppoa. Lisästressiä tulee oikeastaan vain papereiden laadinnasta ja näyttöjen pitämisestä verrattuna välittäjän välityksellä tehtävään kauppaan. Siivota pitää joka tapauksessa ;)!

Norppa kirjoitti...

Mahtavaa, kiitos Anonyymi vastauksesta! Hyvä pointti tuo pohjapiirroksesta muistuttaminen. Taidan käydä myös kirjakaupasta hakemssa kauppakirjapohjan.
Itse löysin tämän samaisen asunnon oikotieltä, eikä välittäjää tarvittu muuhun kuin avaamaan ovi. Tietysti nyt joudun tilaamaan kaikki paperit, ottamaan kuvat, tekemään ilmoituksen ja huolehtimaan näytöistä mutta sittenpähän ei tarvitse myöhemmin jossitella.
Nyt tuli vielä mieleen, että olisipa mukavaa jos yksityisnäyttöä ei haluaisi kukaan kovinkaan hörhähtänyt. :)

Ana kirjoitti...

Mulla on yhdet kaverit jotka on myyneet varmaan jo 10 omaa asuntoaan itse. Eli kyllä onnistuu normaalijärkiseltä. Jossain päin nettiä on varmaan ihan täsmälliset ohjeetkin, miten täs mennään lain ja hyvien tapojen mukaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kun itse tekee, niin tulee sellaista kun itse haluaa.

- Fogues

Norppa kirjoitti...

Zepa, tuostahan kaikki juuri lähti. Ajattelin, että jos "kaiken maailman sekoilijat" pystyvät pyörittämään asuntokauppoja, niin kai yhden asunnon myyminen pitäisi onnistua yhdeltä "normaalilta" ihmiseltä. Kaupantekoon on kuitenkin raamit ja lomakkeistakin löytyy interwebistä pohjat.

Fogues, teoriassa kyllä, joskus myös käytännössä.

Talonkirjat tilattu ja alustava ilmoitus on jo Oikotien Hiljaisessa myynnissä, josta se on sitten helppo muuttaa maksulliseksi.

Anonyymi kirjoitti...

Se samainen anonyymi tässä taas, hei :)! Jäin vielä miettimään sellaista, että asuntoa itse myydessä eräs todennäköinen valttikortti on, että todellakin tuntee asuinseudun. Välittäjän tarkkuus harvoin yltää ihan samaan.

En usko tiukkaan kohderyhmämarkkinointiin, mutta isolla todennäköisyydellä asuntosi kíinnostaa enemmän joitakin ihmisryhmiä kuin joitakin toisia. Kannattaa hankkia näitä ihmisryhmiä kiinnostavaa faktaa (toki myös muutakin mutta erityisesti näitä).

Esimerkiksi itse en kuulu lapsiperheellisten luokkaan, mutta entinen asunto ja sijainti olivat sellaiset, että hyvin todennäköistä oli, että siitä innostuisivat tähän kategoriaan kuuluvat tai siihen haluavat :). Näin sitten kävikin. Ei tietenkään sataprosenttisesti (asuinhan itsekin siellä!), mutta esittelyä helpotti kyllä se, että pystyi kertomaan jotain päiväkotien, koulujen yms. sijainnista. Lisäksi heille - ja muillekin näytöissä käyneille - pystyi kertomaan lähiseutujen palveluista, liikunta- ja kulttuurimahdollisuuksista, jopa ohjaamaan oikotietä pitkin näytön jälkeen bussiasemalle ;). Vähän niin kuin pystyi oman kokemuksen kautta viestimään sellaista henkeä, että elämä asettuu kivoihin ja toimiviin uomiin tällä seudulla :).

Norppa kirjoitti...

Anonyymi, ihanan avuliasta ja osallistuvaa, kiitos :)
Itse uskon hyvinkin kohderyhmämarkkinointiin, vaikka onhan vanha sanonta joka toteaa, että jos kaikilta kysyy, niin aina joku lähtee.
Itseasiassa nykyinen asuntoni olisi aivan loistava ratkaisu yksilapsisen eroavan perheen Viikonloppu -osapuolelle. Riittävän iso asunto aikuiselle ja lapselle viikonlopuiksi, turvallinen sisäpiha hiekkalaatikkoineen sekä myös runsain mitoin leluja sekä kaiken maailman ajokeita pitkin pihaa. :) Viikolla taas keskustassa töissä kävijä pääsisi vartissa töihin ja vielä illalla sieltä baarista perhettä etsimästä nopeasti kotiin. Paksut seinät estävät naapuria häiriintymästä alkaneesta bilekaudesta tai ex:än kanssa riitelystä.
Miten tuon sitten houkuttelevasti ilmaisisi ilmoituksessa..
Parastahan olisi tietysti kuvittaa ilmoitus kohderyhmää houkuttelevilla kuvilla. Oikotieltä vain näyttävät puuttuvan tilanne/henkilökuvat asuntoilmoituksista.
Mutta kyllä, esim. Vallilan ihanaa kirjastoa ei vain voi hehkuttaa tarpeeksi, ja ihminenhän tulee huippukuntoon jo pelkästään kävelemällä Mäkelänrinteen urheilukeskuksen ohi.

Joku kirjoitti...

Ajattelin liittyä kannustusjoukkoihin. :-)

Olen joskus myynyt asunnon itse, sekä toisaalta myöhemmin myynyt asunnon myös sellaisen kiinteistönvälittäjän avustuksella, että hänen tekemänsä kauppakirjaluonnoksen sai joka tapauksessa itse korjata. Onneksi kyseiselle välittäjälle ei sentään kovin paljoa tarvinnut maksaa, joten ehkä hän nyt sen palkkionsa arvoisen työn sitten ostajien houkuttelussa teki...

Mitään erityistä tuskaa itsemyynnissä ei järjestelyjen kanssa minusta ole, kunhan vähän kiinnittää huomiota siihen, mitä on tekemässä. Asunto-osakkeen kauppahan on vielä vähän helpommin läpiviety kuin kiinteistön kauppa. Monet tosin ovat epäileväisiä - tai no, sanotaan vaikka että varauksellisia - yksityiseltä ostamisen suhteen, tai eivät ainakaan aktiivisesti etsi käsiinsä näitä vaihtoehtoja, mutta sopivan kokoisen asunnon riittävän halutulla alueella uskoisi siitä huolimatta kohtuuvaivalla käyvän kaupaksi.

Unknown kirjoitti...

Olen aikeissa, ainakin yritän myydä itse asuntoni.
Vielä on muutamia aukkoja prosessin kulussa. Voisikohan joku viisaampi neuvoa.

1.Ilmoitus oikotielle kuvineen ja tietoineen, esittelyajat yms.
2.Esittelyssä tarvittavat asiakirjat
- isännöitsijäntodistus
- asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestys, viimeisimmän yhtiökokouksen pöytäkirja ja yhtiökokouksessa käsitellyt taloudelliset asiakirjat kuten tilinpäätös, tase ja taloussuunnitelma
- ostotarjouslomakke/käsirahasopimus
- myyntiesite pohjapiirustuksineen

Jos joku tekee ostotarjouksen jonka hyväksyn niin tehdäänkö kauppakirja ostajan kanssa vai
pankissa (jos pankissa niin kumman pankissa).

Käsiraha menee ilmeisesti myyjän tilille joka summa vähennetään lopullisesta kauppasummasta

Kun lopullinen kauppa tehdään niin ilmeisesti ostajan pankissa, voidaankohan kauppakirjat tarkistaa samalla?

Jos kauppa tehdään ostajan pankissa niin varaanko minä ajan sinne ja maksan kulut jotka
kaupanteosta, kauppakirjojen tarkistamisesta koituvat?

Täytyykö mahdollisille ostajakandeille antaa muuta kuin myyntiesite mukaan? Vai riittääkö, että tutustuvat paikan päällä isännöitsijäntodistukseen + tilinpäätös, tase ja taloussuunnitelmaan.

Niin ja vielä, jos asunto-osakessa on lunastuspykälä niin ilmeneekö se isännöitsijäntodistuksessa?

Anonyymi kirjoitti...

Myin itse asuntoni kuukausi sitten www.solo.fi ssä ja kaikki meni hyvin.

Todennäköisesti säästin aika hyvin rahaa, koska en edes maksanut ilmoituksesta mitään. En sitten tiedä että olisiko välittäjät saaneet mahdollisesti korkeamman hinnan... epäillä saattaa.

Norppa kirjoitti...

Välittäjän käyttäminen on perusteltua, jos jostakin syystä ei itse halua myydä asuntoaan/taloaan. Jos taas on kahden vaiheilla, kannattaa ensin kokeilla itse, ettei jää harmittamaan, "että näinkö helposti tämä kävi".
Malliksi voi käydä itse asuntonäytössä ja katsoa miten homma toimii ja mitkä paperit pitää olla valmiina, ja joka tapauksessa joudut pyytämään välittäjälle samat todistukset.
Kannatan myös ensimmäisen kommentoijan huomiota siihen, että kannattaa olla realistinen ja kertoa avoimesti asiat jotka tietää. Kiinteistövälittäjä tietää paljoon vähemmän talossa asumisestsa kuin sinä, joten osaat kertoa parhaimmat piknikpaikat, koirapuistot tai mitä muuta mukavaa alueellasi on.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...